Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prohibice po mongolsku

Představte si následující situaci. Jako každé úterý (nebo čtvrtek či pátek) míříte setmělou ulicí do své oblíbené hospůdky na pokec s kamarády. Však už se taky srocují před vchodem. Škrtnete zapalovačem a při blikotu plaménků  slabikujete písmena na dveřích: "Z nařízení vlády do odvolání zavřeno."

"No nic, půjdem jinam," řeknete si a zkusíte podnik na druhé straně náměstí. Stejná cedule. Narazíte na ni i u dalších třech pohostinských zařízení v okolí. Něco se děje. Neztrácíte naději, neb u Franty v bejváku bude taky sranda, jen si musíte nakoupit nějaký to pitivo s sebou. Jenže ouha. V supermarketu je přes basy, z nichž jste ještě včera brali lahváče, přehozená černá plachta, stejně jako na regálech s vínem a tvrdým alkoholem. To už vás opravdu zamrazí...

 

Zdá se to nereálné? V českých poměrech nejspíš ano. Ale v hlavním městě Mongolska?

"Dneska jdeme ke Karlovi domů," oznámil mi manžel, když mířil na pravidelnou  týdenní akci. Nijak by mě to nepřekvapilo, kdyby Karel nevlastnil hospodu, v níž se každý čtvrtek parta přátel a známých scházívá. "Proč domů?" zajímá mě. "Má zavříno, je prohibice," odvětí hlava rodiny, vyhrabe z mrazáku lahev vodky, políbí děti a je v tahu.

 

Mongolská vláda reaguje rychle. To by se u potomků Čingischána ještě dalo očekávat. Kdyby jejich slavný předek neměl nevšední schopnosti rychle vydávat ty správné povely, nikdy by si nepodmanil většinu tehdejšího známého světa. Ale alkohol? Vodka? Jak mohl vládní kabinet sáhnout na téměř národní nápoj, kterým se vítají staří i zbrusu noví přátelé, nechybí v žádné domácnosti, je všelékem na strasti i oslavou slastí mongolského života? To už musel být opravdu vážný důvod.

 

Na Silvestra v Ulánbátaru a jeho okolí zemřelo 11 lidí na otravu alkoholem. Oslavili totiž příchod nového roku vodkou, která byla vyrobena z methanolu určeného k průmyslovému využití. Další desítky lidí měly větší štěstí a přežily. Vláda okamžitě zakázala až do odvolání  prodej veškerého alkoholu v restauracích, hospodách i obchodech. Policie okamžitě začala případ vyšetřovat a během týdne zjistila odkud "otrávená" vodka pocházela. Případ dosáhl obrovských rozměrů. Smrtící vodky může být v oběhu až 3000 litrů. Prohibice platí dál a nikdo neví, kdy skončí.

 

Navzdory tomu plyne život v hlavním městě v poklidu dál. Nikdo se nebouří, alkoholici nerabují obchody a když jsem dneska kupovala čistič na okna, bylo ho v oddělení drogistického zboží kupodivu dost. Jen občas někdo smutně a s nadějí v očích zalomcuje zalepenými dveřmi u chladících boxů, za nimiž stojí orosené plechovky piva. Nenapadá mě jiný důvod, než že Mongolové mají ve svých jurtách dostatek skrytých zásob, které jim dovolují s bohorovným klidem přežít "suché" období. Které navíc musí jednou skončit.

 

Během jednoho jediného týdne se stačila projevit nesporná pozitiva absence alkoholu v obchodech. Podle neověřených informací několikanásobně klesla kriminalita v hlavním městě a závratně ubylo také dopravních nehod. Škoda, že toho nejspíš nikdo nevyužije k vypracování seriózní studie. Ne, nejsem pro aplikaci „suchého“ zákona v našem právním řádu. Nejsem takový snílek, abych věřila, že by něco takového prošlo. Taky nejsem abstinent. Prostě mi to přijde zajímavé.

 

Přemýšlím, jak by asi zareagovala česká vláda, kdyby lidé začali umírat na otravu dvanáctkou, kterou někdo vyrobil pokoutně z vody odebírané z místní stoky. A co by dělali štamgasti, kdyby narazili na zavřené dveře hospod a prázdné regály v obchodech. Rozešli by se v klidu domů, přepočítali lahve ve špajzu, jednu chlazenou z lednice by si rovnou otevřeli a sedli si k televizi? Pochybuju. Naštěstí není naším národním nápojem vodka. A čeští pivaři jsou fajnšmekři. Pivo ze stoky by prostě nepili.

Autor: Markéta Hrdoušková | čtvrtek 10.1.2008 10:41 | karma článku: 19,98 | přečteno: 2225x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...