Mami, co jsou to kozy?

A to je tahle otázka z mírnějších... "Mami, co je to šukat?" Jsem celkem otevřený rodič. Takže ve svých sedmi letech už moc dobře ví, jak se dělají miminka. Nicméně celý repertoár názvů tohoto procesu jsem mu ještě neodtajnila. Měla jsem nejspíš tušit, že to za mě udělají spolužáci.

Ale když on byl donedávna tak nevinné dítě! Nedělám si iluze o tom, že zahraniční dítka by byla slušnější než naše česká, ale jelikož v loňském roce v pekingské škole teprve válčil se základy angličtiny, slůvka jako "fuck" mu pravděpodobně v záplavě běžné konverzace unikla.  Šukat v české druhé třídě už nikoliv. Tak jsem mu to holt vysvětlila. Před zkomoleninou "mrcat" jsem ovšem už zbaběle prchla do neexistence, tudíž mě za čas bezpochyby čeká přednáška na téma dalších dvou vulgárních variant téže aktivity.

U některých průpovídek mě skoro až jímá nostalgie a vzpomínám na svá školní léta. "Řekni bazén! Máš kozy až na zem!"  U jiných si jen povzdychnu, že je prostě dnes ta doba taková otevřenější... "Mami, co je to teplouš?"  K tomu, že se mohou mít rádi i dva kluci nebo dvě holky, jsem zatím v naší sexuální osvětě nedošla. Ani jsem původně neplánovala, že to budu rozebírat před spolucestujícími v narvaném meziměstském autobuse. A i přes to, že jak se zdá, pochopil, pořád se obávám, že výraz "teplouš" si malé dítě zkrátka zapamatuje lépe a rychleji než slovo "homosexuál."

Na druhou stranu jsem raději, že se ptá, než když tyhle inovace začne z fleku používat. A to i přesto, že při definování některých perel se docela zapotíte. "Ty jsi takovej můj milej pičus!" vrhl se před pár dny na svého tříletého bratra. "Cože???!!!" zařvali jsme s mužem současně. Syn, zaražený, proč se jako rozčilujeme, opatrně sděloval: "No pičus, to si přece řikaj kluci ve škole, když jsou kamarádi..." Těžko vysvětlit, proč je pičus ošklivé, ale opravdu ošklivé slovíčko, když se nechceme zamotat do jeho významového kořene.

Nejhorší na tom je, že z celé této exkurze do slovníku dětí prvního stupně jaksi nelze vyloučit jeho mladšího bratra předškoláka. Výhodou je, že toho příští rok v první třídě už nic nepřekvapí. Doufám ale, že se se svými rozšířenými znalostmi nepochlubí už paním učitelkám při zápisu.

"Mami, koukej, to je hrůza! Ta holka má úplně nahatej zadek a vůbec se nestydí!" Ukazuje na fotku v novinách a znechuceně kroutí hlavou. Tak snad to s tou jeho nevinností ještě nebude tak zlé.

Autor: Markéta Hrdoušková | úterý 1.11.2011 14:35 | karma článku: 36,23 | přečteno: 5305x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85