Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se žije na staveništi

Už několik týdnů se nám chvěje podlaha pod nohama, dýcháme jemný prach a zakopáváme o sutiny. Ačkoliv Mongolsko leží v seismicky aktivní oblasti, tak to opravdu není zemětřesení. To jen noví majitelé začali rekonstruovat dům, v němž bydlíme. Zůstali jsme v něm jako jediní nájemníci a tak vám nabízím reportáž ze života uvnitř staveniště.

Je zřejmě lukrativnější pronajímat kanceláře než byty. Platí to stejně pro Česko jako dálný východ, a tak se noví vlastníci rozhodli starý dům z gruntu přestavět. Náš dočasný životní prostor má to štěstí zůstat i nadále bytem, bohužel ve čtvrtém patře. Takže kdykoliv za sebou zavřeme dveře a začneme scházet dolů, čeká nás řada nových překvapení a překážek.

Začátek února:

Do domu vbíhá početná skupina stavebních dělníků. Jejich počet nedokážu odhadnout, ptotože se okamžitě rozdělí a obsadí rovnoměrně všechny prostory, které ještě před několika dny obývali nájemníci.

Začínají bourat, nejspíš úplně všechno. Tenhle dům má prý jen nosné sloupy a nosné zdi nepotřebuje. Jestlipak mají v Mongolsku statiky? Slyším údery palicí a hromování zbíječek. Ozývá se odevšad. Je to z bytu ve druhém patře nebo v prvním? Po několika dnech se zdá, že demolice probíhá přímo v mé hlavě. Je neuvěřitelné, že děti v tomhle dokážou spát.

Nemáme popelnici. V Ulánbátaru se odpadky běžně házejí do kontejnerů nebo do cihlových přístřešků, k jejichž výběru používají místní popeláři lopaty a vlastní ruce. Strašné povolání. Přemýšlím, jestli běhat celý den padesát schodů sem a tam s pytlem od mouky na zádech a sypat před náš odpadový přístřešek zbytky cihel a malty, je ve srovnání s popelářem lepší nebo horší profese. No, každopádně se přes suť k odpadkovému přístřešku už stejně nedostanu. Pytle se zbytky z naší domácnosti házím grifem softbalové nadhazovačky někam mezi hromady cihel.

Než vystoupám k bytu, mám prach úplně všude. "Neotírejte se pořád o ty zdi!" nabádám děti, které vypadají, jako by je někdo posypal popelem. "Pozor na tu šňůru! A pusťte pána, nese cihly!" "Putěpana, putěpana..." směje se probíhající muž ve špinavém overalu. Mankote, třicet kilo na zádech a ještě má smysl pro humor.

Polovina února:

Vždy dva sousední byty se postupně spojují v obrovské prostory. Dunění, bouchání a hřmot nepřestává. V sobotu večer, když všichni kromě nás staveniště opustili, jdeme na průzkum. V jednom z koutů leží náš roztrhaný míč. Zřejmě vypadl z kočáru. Copak asi hráli? Vzhledem k rozměrům haly to mohlo být cokoliv od fotbálku po baseball.

Vracím se z práce a celým domem smrdí vařená ovce. Omlouvám se milovníkům skopového, ale tohle je vážně puch. Na jednom pracovišti vzniká polní kuchyně. Dva vařiče, velká hliníková bandaska od mléka, nepočitatelně misek. Polední idyla. Dělníci posedávají na zemi i na schodech. Fakt je mi líto, ale musíte mi uhnout, jinak vám šlápnu do polívky.

Konec února:

Stále se bourá. Ovšem někde se už začínají i stavět sádrokartonové příčky. Prachu je stále víc. Co je zas tohle? Přelézáme s dětmi a nákupem kola černých "husích krků." Mladší syn padá na pusu a řve. Beru ho do náruče a suneme se dál. Starší syn chce taky nést. Ne, opravdu už nemám kapacity. "Dóbry den." Jeden z dělníků popadne dítě a vynáší ho nahoru k našemu bytu. "Díky, bayrlá," snažím se o úsměv.

V neděli jedeme na výlet. Jako vždy běžím ze schodů poslední. V prvním mezipatře právě probíhá rvačka. Čekám jestli si mě někdo všimne. Zápasníci přerušují souboj, rychle se mihnu mezi nimi a šup do auta.

Budují se nové podlahy. Vážně by mě zajímalo, jestli mám tu káď s betonem přeplavat, nebo to zvládnu přeskočit. Není třeba. Čtyři silní muži posunují železné necky o kus dál.

Začátek března:

Neteče voda. Když voda teče, tak nejde elektřina. Když jde elektřina, tak nefunguje topení.

V kanceláří voda teče. Všude. Na podlaze je jí skoro po kotníky. Údery palicí udělaly své a radiátor se utrhl ze zdi. Ještěže my bydlíme tak vysoko.

Začínají bourat byt vedle dětského pokoje. Zbíječka se zakousne do zdi, mladší dítko si zprostřed poledního snění sedne na posteli a vyděšeně brečí. Manžel se pokouší dojednat "u sousedů" polední klid mezi jednou a třetí hodinou.

Jdeme na pískoviště. V přízemí nás dobíhá jeden z dělníků a dává každému z kluků dva bombóny. Ostatní obědvají na balkonu a baví se sledováním naší hry na honěnou. Když si starší syn klekne do tající černé sněhové břečky, začne z ní rukama plácat bábovky a já hystericky zařvu: "Okamžitě si stoupni, copak jsi vážně takový čuně?!" málem smíchy přepadnou přes zábradlí.

Polovina března:

Suti, prachu a hluku neubývá. Bourají se další byty. V halách pod námi už připravují dráty pro připojení počítačů.

V kanceláři opět teče voda, tentokrát ze stropu. Spoje v plovoucí podlaze se rozestupují. Stěhujeme nábytek, dokumenty vršíme na hromadu a dělníci si jako vedlejšák "střihnou" jednu novou podlahu.

Začínáme si zvykat. Nejde elektřina. Netopí topení. Hlavně, že jde internet...

Až dobourají všechny byty a předělají je na kanceláře, začnou renovovat schodiště. Jsem opravdu zvědavá, jak se dostaneme domů...

Autor: Markéta Hrdoušková | středa 19.3.2008 17:17 | karma článku: 24,57 | přečteno: 3284x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...