Mongolové se zlobí.

2. 07. 2008 16:05:00
Když jsme zvažovali pobyt v Mongolsku, jedním z hlavních důvodů pro byla skutečnost, že je to bezpečná země. Žádné války, žádné divoké převraty, žádné násilnosti. A ejhle. Než se rok s rokem sešel, hoří tu budovy a auta a v nemocnicích leží stovky raněných. Ještě nikdy jsem nežila v zemi, kde prezident vyhlásil výjimečný stav. Holt všechno je někdy poprvé....

David Hrdoušek - Den poté

V neděli se konaly volby do Velkého státního churalu. Volební komise sice zatím zveřejnila pouze předběžné výsledky, vítěz už se ale přihlásil. Mongolská lidová revoluční strana (neboli komunisté) údajně získala v parlamentu 44 z celkových 76 křesel. Vzhledem k tomu, že to zdaleka nebylo poprvé (komunisté s přehledem zvítězili v prvních demokratických volbách v roce 1992 i v těch třetích v roce 2000. Pouze v roce 1996 je demokraté převálcovali a ve volbách v roce 2004 byly výsledky tak vyrovnané, že se tito protivníci dokonce museli spojit ve společné vládě), očividně nikdo neočekával, co bude následovat.

Demokraté se se zatím nepotvrzenou porážkou nesmířili a byť předběžné výsledky odmítli uznat. Požadují nové volby, neb ty právě ukončené prý provázely podvody a předcházela jim nefér předvolební kampaň. Někteří domorodci tvrdí, že komunisté si zvláště ve venkovských aimacích kupovali hlasy za rýži a mouku. Příznivci demokratů se včera shromáždili vedle hlavního ulánbátarského náměstí před sídlem komunistů a zpočátku to vypadalo jen na mávání vlajkami, lahvemi od vodky nad hlavou a skandování. Když mi manžel volal v půl druhé z práce: "Zapni televizi, honem a řekni mi, co se děje!", vypadalo to ještě na celkem pokojnou demonstraci.

Kolem sedmé večerní jsem dostala sms od kamarádky: "Táhne se nám sem oknem nějaký smrad". Rádoby humorně jsem odpověděla: "Asi protestně pálejí kravské koblihy..." Pak jsem si pustila televizi a zírala s otevřenou pusou. Demonstranti, dá-li se tak nazvat dav rozvášněných převážně mladých mužů posilněných alkoholem, metal kameny na policisty snažící se bránit sídlo komunistů. Plastikové štíty měla jen první řada mužů v uniformách, ti ostatní se jim dost neúspěšně snažili schovat za zády a tlačit dav pryč od budovy. Když se muži pořádku museli stáhnout do obléhané budovy a skrz střepy v původně vchodových dveřích stříkali na demonstranty vodu, bylo mi jich až líto. Tohle prostě nemohli vyhrát.

O několik hodin později už byla budova v plamenech. Z rozbitých zčernalých oken vyskakovali mladíci s lahvemi whisky z vyrabovaného duty free shopu. Už ani velmi vzdáleně se to nepodobalo klidné demonstraci. Po prostranství pobíhali chaoticky lidé i policisté. Reportáží z ulic se prolínaly záběry z nemocnic. Řezné rány, spáleniny, zlámané končetiny, gumový projektil v oku, obvazy, krev. Násilnosti pokračovaly téměř celou noc. Bydlíme nepříliš daleko, takže jsem usínali s kulisou vzdáleného křiku, výstřelů, řinčení skla, houkání sanitek a požárních vozů a puchu požáru.

Před půlnocí vyhlásil prezident v hlavním městě čtyřdenní výjimečný stav. První v historii Mongolska. Platí zákaz prodeje alkoholu, shromažďování a vycházení po desáté hodině večerní. Před vypáleným a vyrabovaným komunistickým sídlem stojí obrněný transportér, policisté hlídkují v ulicích. Včerejší protesty nepřežilo pět lidí. Na 200 demonstarntů a 100 policistů a hasičů bylo zraněno. Přes 700 většinou opilých demonstrantů bylo zatčeno. Shořelo několik aut. Řádící dav spálil sbírku moderních obrazů v Galerii umění a snažil se prý podpálit i budovu Opery. Lidé v autobusech, kteří byli včera plni rozhořčení a nenávisti ke komunistům, dnes cestují docela tiše a se skloněnou hlavou. Organizátoři včerejších protestů údajně shromažďují své příznivce na okrajích města a jen čekají, až skončí výjimečný stav, aby znovu vtrhli do ulic.

Zdá se, že Mongolsko překročilo vlastní hranici a je z toho trochu zkoprnělé. Nikdo neví, co bude dál, jak tohle skončí. Zdá se těžko k uvěření, že by tenhle výbuch nespokojenosti měly na svědomí jen volby. Vždyť se tu demokraticky volilo už několikrát a demonstrovalo se tu také už několikrát a vždycky tak nějak "sametově". Tak proč?

Nejsem politolog a nejsem schopná vidět ekonomicko-politické souvislosti. Faktem je, že v téhle zemi, kde je průměrná mzda něco přes 200 USD měsíčně, v poslední době velmi výrazně vzrostly ceny, u základních potravin téměř dvojnásobně. Kilo masa stojí už 8 USD, litr mléka téměř 2 USD. S tímhle je těžké vyžít i pro rodinu, kde jsou všichni dospělí zaměstnaní. A v Mongolsku je přitom bez práce hodně lidí. Těsně po volbách zavřela v hlavním městě většina benzínových stanic stojany s kvalitnějším benzínem. Prý se bude zdražovat. A o tolik, že se to za běžného provozu nezvládne.

Lidé byli zkrátka nespokojení už dlouho před volbami. Lze jen doufat, že se političtí vůdci nějak dohodnou a přesvědčí své příznivce, že jako projev divokých mongolských genů včerejší "demonstrace" opravdu stačila. A pak už jen zbývá převědčit národ, že bude líp. No a my zatím budeme dál chodit nakupovat (pokud bude co), jezdit na výlety (pokud bude benzín) a chodit s dětmi na hřiště (pokud bude kam). Jen doufám, že nám na hlavě nepřistane nějaký ten Molotovův koktejl...

Takhle to na místě činu vypadalo dnes ráno, den poté:


Přístup do centra města hlídá i armáda:


Unavení po práci:


Pokud toužítě po podrobnějších informacích:

http://zpravy.idnes.cz/v-mongolsku-byl-kvuli-nasilnostem-po-volbach-vyhlasen-vyjimecny-stav-1ew-/zahranicni.asp?c=A080701_215645_zahranicni_jte

http://www.ceskenoviny.cz/svet/index_view.php?id=321185

http://asiangypsy.blogspot.com/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7484632.stm

http://www.reuters.com/article/worldNews/idUKSP3149220080702

Autor: Markéta Hrdoušková | středa 2.7.2008 16:05 | karma článku: 25.76 | přečteno: 10106x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.71 | Přečteno: 143 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 284 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 151 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4337

- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh.

- Vzděláním antropoložka, profesí leccos.

- Domovem v Tchai-peji

- Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...
Locations of visitors to this page

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...