Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přežít cestování s dětmi (a nezešílet...)

Máme kamaráda, který by chtěl miminko. Tedy přesněji, který chtěl miminko, dokud nestrávil týden dovolené s naší rodinou. Ale nemyslete si, že naše děti jsou nějaké zrůdičky z Adamsonovy rodiny nebo nevycválaní spratci. Prostě dva normální rošťáci ve věku 3 a 5 let a jedno půlroční mimino. Jenže kamarád je ten typ, co potřebuje mít vždy situaci pod kontrolou. Všechno, ubytováním počínaje a dopravou konče, je třeba mít předem naplánováno a cestovní itinerář je od toho, aby se dodržoval. Není divu, že během cestování s námi postupně ztrácel iluze.


No jen si to představte. Je osm hodin večer. Vybíráme tábořiště a zastavujeme. Mimino už hodinu řve, protože má hlad a chce se mu spát. Muž staví stan. Starší kluci chtějí večeři. Mimino řve. Snažím se jednou rukou vybalit vařič a připravit něco k jídlu. Sháním někoho, kdo otevře konzervu fazolí, protože jednou rukou mi to nejde. Mimino řve. Muž hledá kolíky. Prostřední chce kakat. Jdeme do lesíka, v náručí svírám vřeštícího kojence a zároveň se snažím utřít Prostřednímu zadek. Muž nemůže povolit uzel na karimatce. Hledám termosku s teplou vodou na kaši a kojeneckou láhev. Sháním někoho, kdo otevře konzervu párků, protože jednou rukou mi to nejde. Začíná pršet. Muž se snaží pořádně vypnout stan. Mimino řve. Nejstarší chce kakat. Kamarád vidí zoufalství v mých očích a dobrovolně mi odebírá nemluvně...antikoncepční šoková terapie jak vyšitá.

Přes to tvrdím, že cestování s malými dětmi lze nejen přežít, ale i si ho užít. Jen nesmíte propadat mylným představám, že si odpočinete a budete relaxovat. Pokud máte tohle v úmyslu, odevzdejte drobotinu babičkám a jeďte do pětihvězdičkového hotelu s bazénem na francouzskou Riviéru. Jinak jsou třeba pevné nervy, smysl pro improvizaci a ochota přizpůsobit své tužby a přání těm dětským.

Takže zapoměňte na to, že byste chtěli navštívit ten středověký kláštěr, co o něm píšou v průvodci, podívat se do muzea na výstavu obrazů a strávit romantickou večeři při svíčkách. Pokud vaše děti touží chytat ještěrky, hledat barevné kamínky nebo běhat v děšti, budete to dělat s nimi, nebo přinejmenším vytvářet jim zázemí, rozbalovat spacáky a vařit. O kultuře a romantice si můžete potichu povídat, až usnou, pokud sami vyčerpáním nepadnete.

S tím souvisí těžko pochopitelná skutečnost, že děti se pouze málokdy unaví. Po celodenním řádění na čerstvém vzduchu je jen násilím nacpete do spacáků v půl jedenácté v noci a v šest ráno už se čile dožadují snídaně, zatímco vy máte pocit, že vás přejel bagr.

Připravte se na to, že otázka "kdy už tam budeme" padne nejpozději do půl hodiny po vyjetí a bude se opakovat v pravidelných intervalech, dokud nedorazíte do cíle. V mezičase se děti dožadují bombónů, čokolády a pití, chtějí čůrat, smrkat, vyprávět pohádky a mimino navíc ještě kojit. Doporučuji tedy dělat časté přestávky, aby řidič nezešílel.

Nebuďte příliš hákliví na nepořádek v autě. Jídlo dokáže alespoň na chvíli ucpat otvory v dětských hlavičkách, z nichž vycházejí zvuky. Zásobte se proto pochutinami. Ideální by bylo něco, co nedrobí a nelze se tím zamatlat ani pobryndat. Pokud o něčem takovém víte, dejte mi, prosím, vědět. Do té doby budu používat piškoty, sušenky, hroznové víno a lentilky.

Podobně jako nad fleky na potahu sedaček přivřete oči nad špinavými dětskými ručkami a pusami. V nejvíce stresových částech dne, kterými jsou ráno a večer, je těžké ještě dodržovat zásady hygieny. Navíc mám dojem (a vyveďte mě kdyžtak z omylu), že zvláště tatínci, jsou-li přesazeni do divoké přírody, ztrácejí o překot civilizační návyky. A zatímco doma každý večer pérují ratolesti nad umyvadlem, na cestách v touze po co nejrychlejším uspání dětí a chvíli klidu mávnou nad nějakým čištěním zubů rukou. Zítra je taky den. V rámci zachování rodinné pohody se nehádejte. Zkuste si párkrát zopakovat rčení "čistota půl zdraví, špína celý" a schovejte mýdlo na dno batohu.

Přizpůsobte plán cesty dětským biorytmům. Pokud máte vůbec někam dojet a něco zažít, snažte se cestovat v době, která připadá na dětský spánek. Pamatujte, že zatímco vy jste schopni se obětovat a v případě nutnosti za celý den zhltnout jen tyčinku Snickers, děti potřebují snídat, obědvat a večeřet a někdy mezi tím i svačit. Nemluvňata jsou na dodržování deního režimu obzváště háklivá, proto netoužíte-li po tom, aby vám pukla hlava z jejich projevu nesouhlasu, udělejte, co chtějí. Zajistěte jim jídlo a místo na jejich pokojný spánek včas, dřív než si o to budou muset "říct" sama.

V praxi to znamená, že nejste-li masochisti, nenaplánujete si, že "dnes pojedete až do půlnoci na to pěkné místo pod stromy u jezera a ráno se probudíte už s tím nádherným výhledem před stanem." Mohlo by to dopadnout tak, že budete několik hodin trpět a ráno se probudíte s bolestí hlavy a s nervy na pochodu a bude vám úplně jedno, jestli tupě zíráte na východ slunce nad vodní hladinou nebo na svoje špinavé ponožky.

Neočekávejte, že si na dovolené s malými dětmi příliš odpočinete. Naopak, možná budete po návratu unavenější než dřív. Ale zkuste se jim podívat do očí, když vám přinesou ukázat svůj úlovek, když jim dovolíte rozdělat oheň, nebo když ráno vylezou ze spacáku s pusou ještě umazanou od kečupu. Ty jiskřičky radosti, nadšení  a štěstí v nich by vám měly stát za to. Takže zas někdy příště sláva nazdar výletu!
 
Napsáno pro baby-cafe

Autor: Markéta Hrdoušková | pondělí 27.7.2009 10:17 | karma článku: 30,36 | přečteno: 3015x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...