Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

joyFX

3. 8. 2009 23:14
možná by stačily

"jen" porodní domy. ale těm se česká gynekologická obec urputně brání. že by za vším tím strašením byly vlastně jen peníze a moc ?

0 0
možnosti

yntelygent:-)

2. 8. 2009 16:51
Porod doma? dok.

Dokonce ani některé porodnice jako takové nejsou s to zajistit úplnou následnou péči, pročež v případě situace ohrožující život dítěte, jej posílají na specializované pracoviště. Ovšem zde je nutno podotknout, že jsou vybaveni na přípravu dítěte k transportu!!!

Chápu ženy, které chtějí rodit doma a nejsem nijak proti tomu, ale musí si uvědomit VŠECHNA!!! případná rizika. V případě domácího porodu (i přes varování lékaře) jsou plně odpovědné za život dítěte! A ačkoli jen jeden z dvaceti porodů je rizikový (nevím, odkud je ta informace, ale pracuji s ní), nikdo nemůže odhadnout, že právě ten váš není tím dvacátým.

Už jsem toho napsal příliš, proto to ukončím - domácí porod ano, ale jen plně v odpovědnosti matky - rodičky.

0 0
možnosti

yntelygent:-)

2. 8. 2009 16:45
Porod doma?

Jako muž bych možná neměl kecat do těchto záležitostí, ovšem na druhou stranu i chlap je dnes často přímým účastníkem porodu a nezřídka těhotenství prožívá minimálně stejně jako jeho partnerka. Nejsem sice tento případ, ovšem dovolte mi prosím pár úvah:

Rodit v porodnici už dnes není - dle mého názoru - tak hrozné, jako v dobách nedávných. Pracuji v jedné velké nemocnici a často za mnou chodí známé, zda bych jim tam nemohl zařídit porod, páč normální cestou by se tam nedostaly - to mě přesvědčuje o značném množství žen, které sází na jistotu.

Ještě jsem se nesetkal s vyloženě negativní reakcí matek na služby v porodnici, spíše naopak.

Rodit doma a mít po ruce lékaře? Tak buď jedno nebo druhé, obojí je dosti obtížné s ohledem na vytíženost odborníků.

Kvalitní asistentka zcela jistě odborně dohlédne na porod, ovšem co bude dělat v případě náhlé komplikace? Ani lékař není schopen kvalitně zareagovat, pokud nemá po ruce kvalitní zařízení a personál.

0 0
možnosti

Markéta H.

2. 8. 2009 10:26
Narazila

jsem v diskusi na jednu věc. Téměř všichni ti, co odmítají domácí porody se tak nějak domnívají, že rodičkám při nich jde primárně o pohodlí. Ale ženy opravdu nerodí doma kvůli pohodlí, ale valná většina proto, že při předchozích porodech měly špatnou zkušenost s přístupem lékařů.

Pokud chcete, přečtěte si toto: http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=111051To je důvodem, proč se ženy nechtějí do porodnice vracet. Naprostá neúcta až pohrdání, kteří někteří lékaři dokážou projevit a přístup "nekecejte mi do toho, rodit tady umim jenom já!" Pokud se lékaři přestanou chovat jako polobozi a začnou respektovat fakt, že ten kdo rodí, je žena a oni jsou tam od toho, aby jí pomohli v případě problémů (ne aby ji dostávali do problémů, které pak budou muset řešit), méně žen bude mít důvod rodit doma.

0 0
možnosti

Milan94

2. 8. 2009 10:51
Re: Narazila

Omlouvám se, nepřesně jsem se vyjádřil. Mám na mysli pohodlí, které nabízí domov, známé prostředí, rodina, klid. Nikdy bych si nedovolil tvrdit, že porod je něco pohodlného. Jakožto medik chápu jak obrovské zatížení samotný porod je. Medikamenty a jiné "ulehčující" prostředky možná ulehčují práci hlavně porodníků, příroda to rodičkám naštěstí zajistila tak, že bezprostředně po porodu je bolest utlumena a nastává pocit štěstí, mateřství. Snad se chápeme. Souhlasím, že současná situace přístupu některých lékařů je nedůstojná vůči pacientům. Snad to mladí doktoři postupně napraví, já se budu snažit být přívětivým lékařem :-) Ale chtělo by to poupravit samotný proces edukace lékařů, ale to je na jinou diskusi.

0 0
možnosti

Milan94

1. 8. 2009 23:12
Doma ano ale s lékařem

Zajimavý blog. Domácí porody ano. Ale jen za asistence lékaře. Autorka poukazuje na zkutečnost, že "pouze" každý dvacátý porod je rizikový... Promiňte ale te je hrozivě mnoho!! Vylučme riziková těhotenství, tam je porod doma naprostý nesmysl. Jak porodní asistentka/asistent včas u vás doma rozpozná, že zrovna váš porod je jeden z těch dvaceti? Moderní doba nám umožňuje včasné rozpoznání problémů, proč toho tedy nevyužít? Není to přirozené? Jak to? Naši předci běžně rodili v jeskyni, protože taková byla doba. Potom v polozemnici, chatrči, stanu, světnici... bez lékaře, protože buďto žádný nebyl, nebo byl drahý. Uchytily se porodní báby... To bylo to nejlepší co doba nabízela. Přirozené je tedy to, co je aktuálně nejlepší - nejvýhodnější.

0 0
možnosti

Milan94

1. 8. 2009 23:18
Re: Doma ano ale s lékařem

pokračuji:  Nezlobte se, ale pokud rodička tvrdohlavně odmítá lékaře u porodu, pak

je to nezodpovědnost  a dává tak život svůj a hlavně život dítěte v

sázku 1 ku 20, že se něco stane. Pokud jde jen o váš vlastní život,

dělejte si co chcete. Ale pokud jde i o jiný život, pak ani jako matka

nemáte právo ho ohrozit.

0 0
možnosti

Petr_

31. 7. 2009 11:13
Když už tak trváte na té přirozenosti

tak by se asi hodilo rodit i bez te porodni asistentky. U prirodnich narodu matka klidne porodi nekde pri praci na poli sama a pak prijde domu s ditetem. Pritomnost porodni asistentky je prece taky proti prirode.Tak do toho. A vubec nejlepsi by bylo se uplne vzdat lekarske pece. O zvirata se v prirode prece zadny doktor nestara, tak proc my to potrebujeme?

0 0
možnosti

evon

31. 7. 2009 14:11
Re: Když už tak trváte na té přirozenosti

R^R^R^ přesně ;-D;-D;-D ony jsou to takové emancipované přechytralé statečné divoženky  ;-€;-€;-€

0 0
možnosti

Markéta H.

29. 7. 2009 2:31
Děkuji

Děkuji všem za účast v diskusi. protože to, že jste ochotni (většinou) o přirozených porodech diskutovat, znamená hodně.

Děkuji těm, kteří ochopili můj blog tak, jak byl zamýšlen, tedy ne jako propagaci domácích porodů, ale jako žádost o respekt k rodičkám, ať už rodí kdekoliv.

Žádná matka nechce ublížit svému dítěti, ale nikdo mi nevymluví, že kvůli tomu musí "vydržet jen těch několik hodin" nepohodlí ve formě klystýru, zbytečné medikace a dalších běžných porodničních procedur.Nikdo mi nevymluví, že jde spojit obojí, bezpečnost i přirozenost. Z některých příspěvků je jasné, že někde to už jde (všem těm, kterým se poštěstilo rodit v porodnici bez zbytečných zásahů to ze srdce přeju).

Děkuji všem lékařům v porodnicích, kteří ten respekt k rodičkám už teď mají a nemyslí si, že umí porodit lépe než ony.

Děkuji i těm, kteří nic nepochopili a přeju jim hodně štěstí a zdravé děti.

0 0
možnosti

Monika A.

28. 7. 2009 23:57
Dilema 4

Bála bych se, že nám nedopřejí tu „zlatou hodinku“ - tu dobu bezprostředně po porodu, kdy se vytváří vazba – bonding mezi matkou a dítětem, kdy se mají máma a dítě vzájemně poznávat, očichávat a kojit,  prostě být u sebe a spolu, nikým a ničím nerušeni. Tak tenhle luxus vám nedopřejí téměř v žádné z našich porodnic, protože na takové věci tam přece není čas ani prostor – dneska, kdy porodnice praskají ve švech a často nemohou (z důvodů plné kapacity) přijmout k porodu ani ženu registrovanou od 11. týdne. Z téhož důvodu by se mi taky mohlo lehce stát, že na oddělení šestiněděk prostě pro mě nebude místo, takže mě šoupnou a oddělení jiné a dítě mi budou vozit co 4 hodiny na kojení.

Co říci na závěr ? Je to dilema. Musela bych prostě v sobě nějak zpracovat všechny tyto strachy, a pak přijmout zodpovědnost za sebe i dítě a rozhodnout se. Protože strach je při porodu špatný společník, možná ten nejhorší.

Markéto, díky za Tvůj blog a všem ostatním za podnětnou diskusi.

0 0
možnosti

Monika A.

28. 7. 2009 23:52
Dilema 3

A zatřetí bych se bála o své dítě. Bála bych se, že mu nenechají dotepat pupečník, že ho odstřihnou a odnesou, preventivně mu odsají hleny, vykapou oči a „na chvíli“ zahřejí v inkubátoru. Narovnají jeho kulatá zádíčka, změří ho a zváží. Umyjí ho, případně aspon setřou mázek – ten nejlepší „kojenecký krém“, který by se sám během pár hodin vstřebal do pokožky. Protože tak je to hygienické a tak se to standardně v porodnicích dělá. Přitom každý lékař vám potvrdí, že kůže novorozence je VELMI citlivá a je vlastně první vstupní branou pro infekci. Proč asi je tak dramatický nárust atopického exému u kojenců...?

Bála bych se, že mi odnesou mé miminko zrovna v době, kdy se jeho „sterilní“ střevní a ustní sliznice osazuje bakteriální mikroflorou. Proč má mít mé dítě bakterie z gumových rukavic lékaře nebo sestry a ne z mého břicha a mé hrudi ???… pokrač

0 0
možnosti

Monika A.

28. 7. 2009 23:46
Dilema 2

A kdyby jen s jedním…, s mnoha různými strachy. Tak zaprvé bych se samozřejmě bála, že se při domácím porodu něco stane - nějaká nepředvídatelná událost, prostě se celý proces během pár minut zvrtne a nabere tragický, těžko zvrátitelný směr. To „něco“ jsem měla vždycky dost rozmlžené, nyní si za něj konkrétně dosazuji, že se třeba narodí růžové miminko s tlukoucím srdcem, ale už se ho nepodaří rozdýchat. Přitom, kdyby byl na dosah lékař s přístroji stačí tak málo…..Zadruhé bych měla strach o sebe – jsem člověk, který víceméně ctí autority, a tak bych se bála, že lékař, který by se mnou vedl slušný a partnerský dialog, by mi poměrně snadno dokázal vnutit svou představu o mém porodu. Ostatně, co říci na to, když se Vás lékař ptá během bolestivých kontrakcí….“přece nechcete ublížit svému dítěti, že ne ?“ ..pokrač.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS