Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pěnice

27. 1. 2012 20:49
Možná bych se i přiklonila

k domácím porodům, nebýt asi dva měsíce staré události, kdy rodila moje dcera druhé dítě. Vše v pohodě až do okamžiku, kdy už lékaři viděli vlásky a náhle velký problém, . Nebudu popisovat detaily, otec byl přítomen, tak jen potvrdil, že lékaři nic nezanedbali. Krvácela matka , dítě skoro nedýchalo a velké štěstí bylo, že rodila na fakultní nemocnici, kde je špičkové neonatální pracoviště. Měsíc bylo dítě na Jip  a protože se mu dostalo pomoci okamžitě, vyšlo z toho bez poškození mozku. Přesto je stále pod dohledem. Kdyby byli kdekoliv jinde, dítě by převoz nepřežilo a možná ani matka.

5 0
možnosti

Pančelka

27. 1. 2012 20:58
Re: Možná bych se i přiklonila

Přesně. Nikdy nemůžete vědět. Rodila jsem čtyřikrát a nešla bych nikam jinam, než do porodnice, nezůstávala doma, třetí porod byl komplikovanější. nesouhlasím s s názorem, že ženské vědí, nevědí.

2 0
možnosti
KK

moebius

27. 1. 2012 20:45
jaký porod, takový život

v poslední době jsem si uvědomil dvě věci, porod a doba po něm je naprosto klíčová pro celý lidský život a naše děti se rodí fakt hrozně. Tohle má pak zásadní důsledky, což je vidět třeba v současné politice, která je plná psychopatů narozených právě tím hrozným způsobem nepodporujícím spojení se životem

3 0
možnosti
MP

Martin V2

27. 1. 2012 21:27
Re: jaký porod, takový život

8-o

A jak jste byl porozen Vy?

2 0
možnosti
SR

SimRo

27. 1. 2012 20:39
No

Každému, co jeho jest, ale přesto jsem se v pohodě cítila na porodním sále, než doma, aromalampa, nearomalampa, doma totiž operační sál nemám, ani doktory nevytahuji ze skříně. Ale když to tak některá chce, ať to tak má.:-/

2 0
možnosti

bubuli

27. 1. 2012 20:33
Děkuji

Děkuji za článek! Mluvíte mi z duše - taky nechápu, proč tolik hysterie kvůli cca 1% žen. Totiž nepochybuju, že opravdu a především jde o peníze, protože nikde nečtu rozhořčené články o to, jak je nezodpovědné v těhotenství kouřit nebo pít alkohol, a že se kdesi narodilo dítě s komplikacemi, které mu způsobila matka tím, že kouřila v těhotenství - a že takových dětí pár bude, rozhodně víc, než dětí s komplikacemi po domácím porodu.

Ledaže by si lékaři byli vědomi toho, že oni sami jsou často svým chováním příčina, proč některé ženy rodí doma nebo o domácím porodu aspoň uvažují.

A pak je rozhodně jednodušší snažit se porody doma zakázat, nebo aspoň co nejvíc znepříjemnit - je to mnohem pohodlnější, než se zamyslet nad svým chováním a snažit se ho změnit...

11 0
možnosti
LS

Lenka S.

27. 1. 2012 20:46
Re: Děkuji

R^

0 0
možnosti
LS

Lenka S.

27. 1. 2012 20:21
..

Nevím co z tím furt naděláte když v každém 2. americkém filmu je jasně ukázáno, že vést porod dokáže každý kolemjdnoucí- na ulici, ve vlaku-v přepadené bance, v potopeném letadle, že na to stačí utěrák a hrnec teplé vody, že první dobra porodní trva 10 min, druhá 2 min, třetí neexistuje a děti se rodí bez pupeční šňúry a vůbec je to leháro :-)

4 0
možnosti
-

-cis-

27. 1. 2012 20:11
Právo

Soud rozhodl, že má žena při domácím porodu právo na odbornou asistentku ze

státní nemocnice. Za případné kompikace při domácím porodu neponese odpovědnost ani rodička, ani soud.

0 0
možnosti
K

Kvetuska55

27. 1. 2012 20:09
ˇMilá Markétko,

Hezký článek, mám však několik námitek. Odvoláváte se na statistiky, uvádíte poznatky ze zahraničí a zmiňujete také  zkušenosti všech maminek, co už jednou, dvakrát, ...., rodily své děti a jejich právo na klidný a bezpečný porod. Mám však dojem, že zapomínáte, v jaké době se kauza domácích porodů otevírá. Nezdá se vám náhodou, že za vším je jen velký byznys? Ano, v zahraničí mají maminky na vybranou kde a jak budou rodit. Ptala jste se však ze které sociální skupiny jsou ženy, co rodí doma, v porodním domě, na soukromé klinice, ve státní nemocnici, a hlavnně kolik peněz je tohle stojí? Zjišťovala jste také, zda jsou i u nás takové možnosti? Víte, mediálně zblbnout nastávající maminu, jak úžasný je porod doma, je velice nezodpovědné a nařídit zdravotní sestřičce soudem, že musí jít "pomáhat" při porodu kamsi do plísněmi prolezlého paneláku, to už je skoro zločin.

3 0
možnosti
K

Kvetuska55

27. 1. 2012 20:10
Re: ˇMilá Markétko,

I kdyby porod, jak říkáte, dopadl dobře, tedy novorozenec nezemřel, říká vám něco horečka omladnic? Já vím, to jsme někde v devatenáctém století, ale právě tam se ten humbuk kolem domácích porodů řítí. Tenkrát se narodila moje babička i dědeček. Oba měli každý 14 sourozenců. Prababičky samozřejemě rodily doma jen s andělíčkářkou. Víte kolik dětí tohle přežilo? V rodině babičky 7, v rodině dědy jen 4. Proto bych doporučila všem budoucím maminkám, aby především trvaly na perfektní zdravotní péči na úrovni 21 století, a hlavně, aby používaly zdravý rozum. Jistě nechtějí rodit desetkrát, aby nakonec vychovaly dvě děti.

3 0
možnosti
KS

Tuubeen

27. 1. 2012 20:04
Kdo má rodit doma... technická poznámka

I v zemích, kde se s nemocničními porody z různých důvodů moc nepočítá, se právě těm ženám, které článek uvádí jako ideální kandidátky domácích porodů - tedy matkám tří a více dětí - naopak důrazně doporučuje rodit pod lékařským dohledem a v porodnici. Mají totiž zvýšené riziko krvácení a embolie, a to se aromalampou o mnoho asi snížit nedá.

4 0
možnosti
MH

Markéta H.

27. 1. 2012 22:25
Re: Kdo má rodit doma... technická poznámka

Technickou poznámku beru :-) Ale ono těch ženskejch s více než třema dětma zas tolik není.

0 0
možnosti
DH

daris

27. 1. 2012 19:53
Tak já si dovolím

být první, která nesouhlasí. Celý článek mi vyznívá tak, že právě "domarodky" jsou ty pravé ženy, které ví co dělají, jsou dobře živené, zdravé - prostě nej. No a ženy, které se rozhodly porodit v porodnici - těm přece stačí diplomovaný lékař stojící mezi nohama, protože bez něj by neporodily. Souhlasím s Vámi s tím, že strašně důležitá je psychická pohoda rodičky. Pokud je žena přesvědčena, že doma jí to půjde lépe, taky bych jí v tom nebránila. Bohužel verdikt soudu, který zní, že žena má právo rodit doma s porodní asistentkou a pokud ji

nenajde mimo nemocnici, musí péči u domácího porodu zajistit

zdravotnické zařízení, je naprosto šílený. Představte si, že byste byla v kůži porodní asistentky,/ která při vší smůle je ještě přesvědčena o tom, že diplomovaný lékař by měl být mezi nohama rodičky/, kterou naženou k domácímu porodu. Chudák holka. Kde je její právo odmítnout něco s čím vnitřně nesouhlasí??

3 0
možnosti
MH

Markéta H.

27. 1. 2012 20:00
Re: Tak já si dovolím

naprosto souhlasím, že nutit kohokoliv, aby proti svému svědomí šel k domácímu porodu, je nesmysl a šílenost.  Domnívám se, že onen rozsudek ale právě svojí šíleností měl za cíl vyvolat diskusi o tom, jaký je to u nás absurdistán. Budeme nutit asistentky z porodnic chodit k domácím porodům protoi jejich vůli? Proč! Proč radši neumožníme těm porodním asistentkám, které se na domácí porody specializují, legálně vykonávat svoji profesi?

4 0
možnosti
JH

Jana_61

27. 1. 2012 19:36
SKvěle napsáno

Markéto, dovolím si být první diskutující a nemohu než vyseknout poklonu. SKvěle napsáno, nejen že argumentačně dobře a chytře, ale ještě navíc to má šmrnc, a čte se to jedním dechem :-)

4 0
možnosti
V

Vikiš

27. 1. 2012 19:56
Re: SKvěle napsáno

Lékaři mají jiný názor a jelikož porodní bábu máme v rodině a s další (zcela náhodou) kamarádím. Ani jedna  z nich s vámi nesouhlasí.  A jedna z nich má domácí (nechtěný) porod za sebou. Byl  s velikými komplikacemi a byla ráda, když se dohnal vlastním vozem známý porodník a pomohl jí.  I tak dítě muselo na pár týdnů do inkubátoru  a mělo štěstí, že lékař na volání ve 3h v noci zareagoval a přijel.

Ale číst se ten článek dá. Píšete docela čtivě. (To abych ocenila i vaše klady. :-))

3 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...