Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mongolové se zlobí.

Když jsme zvažovali pobyt v Mongolsku, jedním z hlavních důvodů pro byla skutečnost, že je to bezpečná země. Žádné války, žádné divoké převraty, žádné násilnosti. A ejhle. Než se rok s rokem sešel, hoří tu budovy a auta a v nemocnicích leží stovky raněných. Ještě nikdy jsem nežila v zemi, kde prezident vyhlásil výjimečný stav. Holt všechno je někdy poprvé....

David Hrdoušek - Den poté

V neděli se konaly volby do Velkého státního churalu. Volební komise sice zatím zveřejnila pouze předběžné výsledky, vítěz už se ale přihlásil. Mongolská lidová revoluční strana (neboli komunisté) údajně získala v parlamentu 44 z celkových 76 křesel. Vzhledem k tomu, že to zdaleka nebylo poprvé (komunisté s přehledem zvítězili v prvních demokratických volbách v roce 1992 i v těch třetích v roce 2000. Pouze v roce 1996 je demokraté převálcovali a ve volbách v roce 2004 byly výsledky tak vyrovnané, že se tito protivníci dokonce museli spojit ve společné vládě), očividně nikdo neočekával, co bude následovat.

Demokraté se se zatím nepotvrzenou porážkou nesmířili a byť předběžné výsledky odmítli uznat. Požadují nové volby, neb ty právě ukončené prý provázely podvody a předcházela jim nefér předvolební kampaň. Někteří domorodci tvrdí, že komunisté si zvláště ve venkovských aimacích kupovali hlasy za rýži a mouku. Příznivci demokratů se včera shromáždili vedle hlavního ulánbátarského náměstí před sídlem komunistů a zpočátku to vypadalo jen na mávání vlajkami, lahvemi od vodky nad hlavou a skandování. Když mi manžel volal v půl druhé z práce: "Zapni televizi, honem a řekni mi, co se děje!", vypadalo to ještě na celkem pokojnou demonstraci.

Kolem sedmé večerní jsem dostala sms od kamarádky: "Táhne se nám sem oknem nějaký smrad". Rádoby humorně jsem odpověděla: "Asi protestně pálejí kravské koblihy..." Pak jsem si pustila televizi a zírala s otevřenou pusou. Demonstranti, dá-li se tak nazvat dav rozvášněných převážně mladých mužů posilněných alkoholem, metal kameny na policisty snažící se bránit sídlo komunistů. Plastikové štíty měla jen první řada mužů v uniformách, ti ostatní se jim dost neúspěšně snažili schovat za zády a tlačit dav pryč od budovy. Když se muži pořádku museli stáhnout do obléhané budovy a skrz střepy v původně vchodových dveřích stříkali na demonstranty vodu, bylo mi jich až líto. Tohle prostě nemohli vyhrát.

O několik hodin později už byla budova v plamenech. Z rozbitých zčernalých oken vyskakovali mladíci s lahvemi whisky z vyrabovaného duty free shopu. Už ani velmi vzdáleně se to nepodobalo klidné demonstraci. Po prostranství pobíhali chaoticky lidé i policisté. Reportáží z ulic se prolínaly záběry z nemocnic. Řezné rány, spáleniny, zlámané končetiny, gumový projektil v oku, obvazy, krev. Násilnosti pokračovaly téměř celou noc. Bydlíme nepříliš daleko, takže jsem usínali s kulisou vzdáleného křiku, výstřelů, řinčení skla, houkání sanitek a požárních vozů a puchu požáru.

Před půlnocí vyhlásil prezident v hlavním městě čtyřdenní výjimečný stav. První v historii Mongolska. Platí zákaz prodeje alkoholu, shromažďování a vycházení po desáté hodině večerní. Před vypáleným a vyrabovaným komunistickým sídlem stojí obrněný transportér, policisté hlídkují v ulicích. Včerejší protesty nepřežilo pět lidí. Na 200 demonstarntů a 100 policistů a hasičů bylo zraněno. Přes 700 většinou opilých demonstrantů bylo zatčeno. Shořelo několik aut. Řádící dav spálil sbírku moderních obrazů v Galerii umění a snažil se prý podpálit i budovu Opery. Lidé v autobusech, kteří byli včera plni rozhořčení a nenávisti ke komunistům, dnes cestují docela tiše a se skloněnou hlavou. Organizátoři včerejších protestů údajně shromažďují své příznivce na okrajích města a jen čekají, až skončí výjimečný stav, aby znovu vtrhli do ulic.

Zdá se, že Mongolsko překročilo vlastní hranici a je z toho trochu zkoprnělé. Nikdo neví, co bude dál, jak tohle skončí. Zdá se těžko k uvěření, že by tenhle výbuch nespokojenosti měly na svědomí jen volby. Vždyť se tu demokraticky volilo už několikrát a demonstrovalo se tu také už několikrát a vždycky tak nějak "sametově". Tak proč?

Nejsem politolog a nejsem schopná vidět ekonomicko-politické souvislosti. Faktem je, že v téhle zemi, kde je průměrná mzda něco přes 200 USD měsíčně, v poslední době velmi výrazně vzrostly ceny, u základních potravin téměř dvojnásobně. Kilo masa stojí už 8 USD, litr mléka téměř 2 USD. S tímhle je těžké vyžít i pro rodinu, kde jsou všichni dospělí zaměstnaní. A v Mongolsku je přitom bez práce hodně lidí. Těsně po volbách zavřela v hlavním městě většina benzínových stanic stojany s kvalitnějším benzínem. Prý se bude zdražovat. A o tolik, že se to za běžného provozu nezvládne.

Lidé byli zkrátka nespokojení už dlouho před volbami. Lze jen doufat, že se političtí vůdci nějak dohodnou a přesvědčí své příznivce, že jako projev divokých mongolských genů včerejší "demonstrace" opravdu stačila. A pak už jen zbývá převědčit národ, že bude líp. No a my zatím budeme dál chodit nakupovat (pokud bude co), jezdit na výlety (pokud bude benzín) a chodit s dětmi na hřiště (pokud bude kam). Jen doufám, že nám na hlavě nepřistane nějaký ten Molotovův koktejl...

Takhle to na místě činu vypadalo dnes ráno, den poté:

 

 

 

 

 

 

 

 

Přístup do centra města hlídá i armáda:

 

 

 

 

 

 

 

 

Unavení po práci:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud toužítě po podrobnějších informacích:

http://zpravy.idnes.cz/v-mongolsku-byl-kvuli-nasilnostem-po-volbach-vyhlasen-vyjimecny-stav-1ew-/zahranicni.asp?c=A080701_215645_zahranicni_jte

http://www.ceskenoviny.cz/svet/index_view.php?id=321185

http://asiangypsy.blogspot.com/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7484632.stm

http://www.reuters.com/article/worldNews/idUKSP3149220080702

Autor: Markéta Hrdoušková | středa 2.7.2008 16:05 | karma článku: 25,89 | přečteno: 10106x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...