Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MA

Monika A.

28. 7. 2009 23:45
Dilema 1

Zdravím, hlásí se domarodka. Vzalo mi to spoustu času, ale statečně jsem se prokousala celou diskusí až sem. Zajímavé čtení to bylo.., myslela jsem si, že na domácí porody mám názor jasný, hotový a jednoznačný, a přesto jsem byla sama sebou zaskočena, když jsem si položila otázku: kdybych byla těhotná, rodila bych znova doma ? Jsem matka tří malých dětí, mé vzdělání má k medicíně poměrně blízko, ale lékař nejsem. Dvě děti jsem porodila v porodnici, třetí plánovaně doma. Když odhlédnu od svých subjektivních pocitů, všechny tři porody proběhly spontánně, přirozeně a bez komplikací. Rodila bych znova doma ? Nevím… Jako racionálně uvažující bytost, která má spoustu poznatků načtených z odborné literatury a taky si toho „v praxi“ dost odžila na vlastní kůži – kdybych si vedle sebe kladla všechna pro a proti – rozhodla bych se opět pro porod v domácím prostředí. Ale jsem člověk hodně emocionálně založený a tudíž bych při svém rozhodování pracovala se strachem….pokrač.

0 0
možnosti
S

Satyriana

28. 7. 2009 18:18
Markéto,

byl tu díky Vám zajímavý den. Kdo chtěl, hodně si ujasnil. Kdo se pokoušel jen o výkřiky do tmy a podupávání, jeho chyba. Dobře jste rýpla do mraveniště. Blahopřeji a někdy nashle. Satyriana

0 0
možnosti
RS

starej pardal

28. 7. 2009 19:11
Re: Markéto,

slo tedy o pouhopouhou provokaci a zbytecne drazdeni mravecu? no tak to teda potes koste. to sis toho moc z te diskuse neodneslaRv

0 0
možnosti
W

Wendolene

28. 7. 2009 18:10
Jenze ....porodni domy by mely byt nadstandart

Neco, co nespravuje stat a pojistovny, cili neco, co si domarodky plati samy. A chci videt, v narode, ktery rad brbla kvuli CZK 30, jak bude nejaka rodicka platit nejakemu porodnimu domu. Porodni dum je v zahranici neco, kde je prirozeny porod s porodni asistentkou a zadny lekar tam NENI. Porodni asistentky maji k dispozice zakladni pristroje, ale je li problem, musi se do nemocnice. Je to podobne jako rodit doma, s tim, ze por. as. ma k dispozici nejake pristroje.

V CR se strasne demonizuji porodnice. Zeny by si samy mely  vybrat porodnici a domluvit se predem s personalem. Zajimave je, ze je tolik spokojenych zen z porodnice, a i ty, ktere jsou po drastickem zazitku vycerpane, jsou stejne rady, protoze maji zdrave dite...Copak zdravi ditete je mene nez vyholeny klin a neprijemny personal?

Cim vice zen rodilo v porodnicich, tim vice ubylo smrti novorozencu a rodicek.

0 0
možnosti

ellienka

28. 7. 2009 18:13
Re: Jenze ....porodni domy by mely byt nadstandart

nynější situace je však taková, že nemocnice odmítají rodičky, neb jsou přeplněné.. :-))) takže nakonec asi budou MUSET rodit doma..

0 0
možnosti
K

kytt

28. 7. 2009 17:47
porody

Porod je především záležitostí ženy, probíhá v jejím těle, takže mi hláška o tom, co chlap své partnerce "dovolí" přijde absolutně mimo, Jak by pán s tímhle požadavkem přišel, hned by měl sbalené kufry a své dítě by znal leda ze složenek.

Pánové chtějí mít všecko pod kontrolou, ale nesmějí na tom lpět. Tohle prostě není jejich byznys. Ženské to vždycky dokázaly dělat bez nich a také se mnohem lépe vyrovnat s případnými následky. Koneckonců právě otcové odcházejí od rodin, kde je postižené dítě - žena tohle nedělá. Proč to ti chlapi dělají? Protože nemají vyřešené své problémy - mají pocit, že musejí své ženě neustále vyčítat, že "kdyby..., tak...". Troška pokory by neškodila. Takhle nám panstvo degeneruje ve vztazích k sobě i k partnerce a následně k tomu děcku.

Jinak dítě není ani matky, ani otce - je jen svoje, samo se rozhodne, jak přijde na svět a jaké zkušenosti při tom svým rodičům přinese. Ono to ví, zato my ne, můžeme se leda snažit jeho příchod nacpat do nějakého mustru.

0 0
možnosti
K

kytt

28. 7. 2009 18:03
Re: porody

a ještě něco: z celé téhle diskuse je patrné, jak všichni strašně opovrhují dětmi, které kvůli tomu či onomu způsobu porodu či případným komplikacím v průběhu mají nějaké zdravotní obtíže, případně rodiči, kteří je přivedli na svět a nyní se o ně  starají... Moc hezký obrázek to není. Co takhle brát to jako fakt a přestat ostatním rejpat do soukromí - tak byl porod takový a dítě makové, no a co? Postižené dítě není horší než ostatní - jen je menší pravděpodobnost, že z něj vyroste diktátor nebo někoho zastřelí, když to přeženu. Taky je šílená představa, že hned jak otěhotním bych měla myslet na všechny možné komplikace, které můžou nastat - zapomeňte na to, takhle já osobně fungovat nehodlám.

0 0
možnosti
RG

eizoeizo

28. 7. 2009 17:41
rodila jsem v porodnici a řídila jsem to já a dítě.

Tedy aspoň mám ten pocit. Nechápu, jak by to mohl nějak podstatně řídit lékař...

Prostředí bylo v rámci možností příjemné na lůžkovém oddělení, i na předporodním pokoji i na sále, kam jsme přešli v závěru.

Sestry i lékaři byli ok, žádné léky nenabízeli ani neměli hloupé nebo ponižující řeči. Sestra při kontrakcích chodila pravidelně na kontrolu, asi jednou za hodinu i lékař.

A to byla běžná nemocnice.

Nevím, co víc si v rámci pojištění "zdarma" přát. Fíkus od tchýně ani domácí zviřátko při porodu nepotřebuju, lepší je novorozenecká JIP a lékařský tým, kdyby něco náhodou.

0 0
možnosti

ellienka

28. 7. 2009 17:48
Re: rodila jsem v porodnici a řídila jsem to já a dítě.

zaplaťpánbu, že to jde aspoň někde...  :-)R^

0 0
možnosti
K

krpcova

28. 7. 2009 17:25
stredovek

rodit doma je nezodpovednost a kus se statistikama.jde preci o zdravi novorozenete!kolikrat staci ani ne par minut a je z potencialne zdraveho mimnka budouci invalida!to si nikdo neuvedomuje?co by za to daly ty matky, ktere porodily doma a neco se behem porodu stalo?asi si to vycitaji dodnes. a od toho preci porodnice jsou , ne?aby se tam rodilo. to vam jako nestoji zustat mimo domov 3 dny a mit zrave dite s veskerou peci?achjo, stredoveke mysleni...a to jsem prosim z oboru, takze vim, o cem pisi.

0 0
možnosti
MK

mozek2009

28. 7. 2009 17:30
Re: stredovek

Souhlasím. Nekteré ženy si však myslí, že vědí o porodu a porodní péči úplně všechno a že jsou ty nejchytřejší.

0 0
možnosti
WS

wandering star

28. 7. 2009 17:09
Jak to tak dole čtu

Nebylo by úplně nejjednodušší chovat se v nemocnici k rodičkám slušně? Všechno tohle (rození doma, porodní domy...) má svůj kořen v tom, že porod v nemocnici je zbytečně traumatický.

0 0
možnosti
ŠB

Apollena

28. 7. 2009 17:10
Re: Jak to tak dole čtu

na tom určitě něco bude !

0 0
možnosti
ŠB

Apollena

28. 7. 2009 17:02
porod

Tady nejde ale jen o ty které rodí, jde především o ty narozené. Je pěkné, že si žena zvolí porod doma tak jak ho chce ona, ale není přednější zdraví dítěte? A navíc to Vaše každé dvacáté má komplikovaný porod - vy poznáte jestli jste ta dvácátá nebo ne???

0 0
možnosti

ellienka

28. 7. 2009 17:07
Re: porod

Takže raději než počkat, než někdo onemocní a potřebuje lékaře, budeme léčit dopředu - preventivně. Běžte do špitálu, hned - co kdyby kolem Vás zrovna letěl virus!!

0 0
možnosti
D

dedko

28. 7. 2009 16:44
OK! Ale kdo bude platit následky ?!

0 0
možnosti
AJ

astrudina

28. 7. 2009 16:53
Re: OK! Ale kdo bude platit následky ?!

No přece Vy a já a doktora, kterému přivezou umírající dítě, budou ještě žalovat a sledovat, zda něco nezanedbal!

0 0
možnosti
C

cože???

28. 7. 2009 16:24
Nejsem proti

Rodit doma? Prosím, ale s vědomím trestní odpovědnosti k vlastnímu díťátku (když ta morální pokulhává...)

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...