Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

mozek2009

28. 7. 2009 15:00
Jsem pro porod v nemocnici

Kdybych byl ženou a stál před rozhodnutím, zda rodit doma nebo v nemocnici, určitě bych se zabýval tím, jestli je větší pravděpodobnost, že potencionální porodní komplikace ohrozí dítě více když budu rodit doma, nebo když budu rodit v nemocnici. A protože bych si odpověděl, že komplikace vzniklé při domácím porodu mohou dítě ohrozit více, zvolil bych porod v nemocnici. Nebo si opravdu myslíte, že porodní komplikace se dají řešit naprosto stejně a se stejným výsledkem doma jako v nemocnici? Jinak provádějme tedy i další operace v klidu domova a ne v nemocnici.

0 0
možnosti
RS

starej pardal

28. 7. 2009 15:05
Re: Jsem pro porod v nemocnici

R^ moje slova

0 0
možnosti
D

dwaltr

28. 7. 2009 14:42
uvolněte se, dýchejte zhluboka..

jediné, co se stane, je to.. že se naše skvěle nízká kojenecká úmrtnost trošku pokazí, to je vše.. a matka si to v hlavě jistě následně srovná, proč třeba dítě umřelo jen kvůli minutám, které ho v porodnici mohly udržet při životě.. nic víc, je to opravdu její věc

0 0
možnosti
PM

Missorka

28. 7. 2009 14:45
Re: uvolněte se, dýchejte zhluboka..

Proč se nekazí ty úžasné statistiky třeba v Holandsku, kde rodí doma zhruba 30% žen? (A prosím, nepište nic o čekjaící sanitce, to je vyvrácený blud...)

0 0
možnosti
M

Mufu

28. 7. 2009 14:40
Moc pěkné

pojmenování - domarodky,to zní jak hammondky.Tyhle batikoidní šmudly mají fantazii,to vám teda povím,paní radová

0 0
možnosti
PM

Missorka

28. 7. 2009 14:41
Re: Moc pěkné

Hmmm, a kolik jste jich viděl, že mluvíte o batikoidních šmudlách?

0 0
možnosti
T

t.ereza

28. 7. 2009 14:29
Karma

Je docela zábavné tu číst, jak mají hlavně pánové jasno v otázce porodu doma / v porodnici, zvlášť pak ty příspěvky, které porod bagatelizují stylem..."no co, je to jen (!) několik hodin"... Cosi to vypovídá o tom, že nejsnáz si udělá názor ten, koho se problematika osobně netýká. Zajímalo by mě, kdo z přispívajících mužů si před napsáním názorově tak vyhraněného příspěvku zkusil třeba jen představit, jak by se on v podobné situaci cítil...

A druhá věc. Domnívám se, že většina společnosti stále stojí o legální potraty. Obvykle pokud se hovoří o nenarozeném dítěti, mluví se o něm jako o plodu (zkrátka jako o věci). Kdo zde je tedy schopen říct, kdy se pro vás osobně stává nenarozené dítě člověkem a nikoliv pouze plodem. A neřídí se tato úvaha často také tím, jak se nám to zrovna hodí?

0 0
možnosti
M

mischplysch

28. 7. 2009 14:37
Re: Karma

Taky mě zaráží, kolik lidí je schopno schvalovat potrat jen o několik měsíců mladšího dítěte(plodu), ale pokud nějaká ženská rodí doma, tak by ji pomalu ukamenovali, protože přece tak strašně ohrožuje život svého dítěte. Ten rozpor je dost divný. Nejsme opdůrce potratů, ale ani nehysterčím z domácích porodů.

0 0
možnosti
S

Satyriana

28. 7. 2009 14:14
O problematice III.

Ženy jsou s tím soubojem, prosím pěkně, naprosta každá jednotlivá SAMA. Je spousta dalších vlivů, které jí pomohou, včetně člověka, co ji může držet za ruku. Jenže každá rodička je jiná, každá své hnízdění a porod prožívá jinak. Jak tedy šmahem rovnat do latě? Pokud si pánové pochvalují, jak porod s nimi byl fajn, je to, prosím, veliká zásluha právě jich samotných, vztahu, jaký se ženou mají. I když se vyskytnou komplikace, prošlo to v lehčí verzi, tomu věřte.

Jak říkám, žena i dnes ví, že jde s kůží na trh. Především ona, nikdo jiný. Dítě lze živé vytáhnout i z mrtvé matky. Takže ohledně porodu také zvažuje šance na méne bolesti, méne rizik pro sebe. Někomu vyjde domácí pohoda. A lákadlo ohledně dozoru nad domácností, hlavně u více dětí. Starosti s přípravou odchodu taky občas stojí za to.

Takže si připočtěte i pouhý pud sebezáchovy. Ano, jsou tu iracionální věci, ale nestojí každá spokojená baba s prckem za to, abychom tu škálu v civilizované společnosti měli?

0 0
možnosti
N

Nickye

28. 7. 2009 14:35
Re: O problematice III.

Jsem ráda, že se tu někdo snaží o přiblížení problému.

Opavdu rodit děti (jakkoli) ve státě, kde se zavírají matky, za to že rodily doma, kde budou hysterkami nazývány ženy jen s touto představou, je opravdu smutné.

Doma jsem nerodila a nejspíš rodit nebudu, ale strikntní nařizování  a výhrůžky mi nepřijdou jako nejlepší cesta k řešení problematiky.

0 0
možnosti
PM

Missorka

28. 7. 2009 14:12
Ženy umí rodit...

Já občas rozumím odpůrcům domácích či přirozených porodů. Byla jsem podobná a pak jsem dvakrát porodila a pochopila.

Chtěla jsem svůj třetí porod doma, to, že jsem nakonec rodila v proodnici s vlastní PA považuju za nejlepší pro svoje dítě i pro sebe.

Zapomínáme na jednu důležitou věc. Ženy UMÍ rodit. Vždycky to uměly. Jen jaksi nánosem civilizace na to zapomněly. Není lepší dodat jim sebevědomí, aby to dokázaly samy? Proč zbytečný oxytocin, zbytečné nastříhávcání, zbytečné odnášení dítěte, zbytečné opiuáty během porodu? Tohle se děje dens a denně - něco o tom vím, pohybuju se púřevážně v komunitě těhotných žen a matek malých dětí. Přečtěte si jejich porodní příběhy a pak možná pochopíte, proč už se znova nechtějí stát nesvéprávnými inkubátory, ze kterých vyndají dítě...

0 0
možnosti
S

Satyriana

28. 7. 2009 14:29
Re: Ženy umí rodit...

Správně to říkáte, Missorko. Myslím, že je opravdu nejvyšší čas něco změnit. Právě proto, že se mění schopnost párů počít a donosit dítě, že se nám rozpadají rodiny, vazby mezi rodinnými členy.

Základem rodiny je přece možnost reprodukce + výchova dětí. Bez rodiny děcko těžko převezme( v předškolním věku) dobré vzory pro vlastní budoucnost. Od jemných her dioplomacie, řešení sporů až po samozřejmou obětavost ve prospěch druhého.

Jak může fungovat rodina,  rozbíjená od socíku, aniž ji podpoříme ve všech směrech, které ovlivňují vztah mezi rodiči?

Tady nám pánové hezky mluvili o rození potomků. I oni měli strach o svou lásku, cítili se být garantem, že všechno bude správně. Že oni dokážou mnohé zajistit, že rodičce kryjí záda.

Proč i jim nedat možnost vybírat se ženou s větší škály, ještě informovaněji se podílet na příchodu potomka?  Potřebujeme se dostat z pastiček moderní doby.  Vraťme se k člověčenství a jeho veliké síle-dobrým citům a rozumu.

0 0
možnosti
S

Satyriana

28. 7. 2009 14:06
O problematice II.

Takže pokračuji. Připomenu vám všem, že těhotenství je sice doba úžasná, ale nabušená hormony. Ovšemže tu žena funguje jako inkubátor. Ovšemže je hlavní dítě. I kdyby matka měla nedostatečnou výživu, děcko si vezme svoje. Na druhou stranu je bezbranné vůči jedům z okolí a nedostatku látek(jódu např.), které prostě z mámy nevyhrabe. A také, pozor, proti veškerému stresu, který ho poznamenává.

Matka, která pomalu, ale jistě směřuje k porodu, je sycena hormony, ale přestu si občas dokáže uvědomit, že jde jak na porážku. To neodvolatelné se prostě stane. projde bolestí a zároveň je mimo její kontrolu spousta faktorů. Ona je vlastně rukojmím svého vlastního stavu, nemůže s tím nic dělat. Jen počkat, až to přijde.

Nevím, jestli jste si všimli, ale mnoho samic, včetně lidských primitivních kmenů, se uchyluje do ústraní. Dp soukromí a bezpečí. tahle potřeba se promítá i do nálady všech mamin. Takže tu svádí souboj klasické pudové snažení o "bezpečí" a takzvaný rozum.

0 0
možnosti
RS

starej pardal

28. 7. 2009 14:11
Re: O problematice II.

to je sice pokus o objasneni jevu nahle hysterie, ale nejsme nahodou tvorove obdareni jakoustakous inteligenci ktera by nas mela pred podobnymi pudy ochranit? snad by melo byt jasne ze pri porodu se muze neco stat, zpravidla se take stane a bez pomoci se z toho zenska proste nevylize.

0 0
možnosti
S

Satyriana

28. 7. 2009 13:59
o problematice I.

Myslím, že tu zase vyvřelo několik zbytečných emocí. Ano, je tu několik vstřícných pracovišť, ne , nemáme porodní domy kvůli monopolu, tedy proto, že je lékařská komora nedovolí prosadit do zákona. Jsou v tom prachy,m ilé dámy. Domácí porody jsou potom i dost zoufalým hledáním alternativy, zvláště, když má rodička ponětí, jaká nemocnice, kam by patřila je.

Samozřejmě, jsou i nadšené domarodky, ale nemyslete, že rodí jen tak, prd a dítko má táta v náruči. Zkušená bába, která u porodu je, dokáže včas zjistit komplikace. Problém je, že mizerné zdravotnictví nemůže nechat sanitu nadosah. Jsou v republice místa, kde vás klepne infarkt a je vám houby platno, co jste za místního velikána,. odvezou vás mrtvého. Nebo při mrtvici nevratně ochrnutého. No, to se může stát i v Praze během špičky.

Takže proto tady zní tolik hlasů o riziku a sobectví domarodek. Jenže: Nepřipadá vám to všem na hlavu? Systém stojí za houby, tak se tomu podřiďme a zmydleme lidi, co se špatný systém snaží obejít?

0 0
možnosti
V

viveka77

28. 7. 2009 14:05
Re: o problematice I.

R^

0 0
možnosti
V

viveka77

28. 7. 2009 13:56
Dobrej článek :-))

Karmuji :-)VR^

0 0
možnosti
SV

chroustík

28. 7. 2009 13:49
Souhlas s Vámi,

ať si matky rodí kde chtějí. ALE: v případě úmrtí novorozence při porodu doma klasifikace trestný čin úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, podle mě je sazba až 10 (ne-li více) let natvrdo. V případě zdravotních komplikací a odvozu do špitálu apod. Táž klasifikace je mírnější, nicméně rovněž pár let natvrdo. Obávám se, že všechny domarodičky si to rychle rozmyslejí, poté co bude první odsouzena a bez milosti dopravena do věznice.

0 0
možnosti
RS

starej pardal

28. 7. 2009 13:52
Re: Souhlas s Vámi,

zakony se chovaji k nenarozenymu diteti jako k veci. to je ten problem. nema prava. musel by se zmenit zakon.

doufam, ze se zmeni

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...